Gazononderhoud - Hoveniersbedrijf Groen omdat 't Lééft

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Gazononderhoud

Gazononderhoud


Niets is zo makkelijk dan het bijhouden van het gazon. Als het gras te lang wordt een keertje maaien en in hartje zomer met 35 graden Celsius elke dag 10 minuutjes sproeien en het groeit wel.
Dat is wat de meeste mensen onder gazonverzorging verstaan, maar dat is het dus écht niet.
In tegendeel, binnen enkele jaren verschilt uw prachtig groene gazonnetje in niets van het trapveldje bij u om de hoek.

Gazonverzorging begint bij het op de juiste manier en met het juiste gereedschap maaien van het gras. Om te beginnen: scherpe messen van de maaier en de juiste hoogte. Vroeg in het voorjaar, hartje zomer en laat in het najaar maait u het gras langer dan in het late voorjaar en vroege najaar.

Zelfs de beste maaiers mét opvangbak vangen lang niet alles op. Dus is het van belang dat u in het vroege voorjaar, hartje zomer en late najaar na het maaien het gras afharkt. Dit voorkomt verzuring van de grasmat en mosvorming.
En om uw grasmat (weer) de allure van een écht gazon te geven, is het onontbeerlijk dat uw gazon in het najaar én in het voorjaar wordt geverticuteerd, bekalkt, bemest en doorgezaaid.

Verticuteren is het doorsnijden van de graswortels door middel van een draaiende rol met messen. Tevens wordt hierdoor oud maaiafval en mos gedeeltelijk verwijderd. Hierdoor ontstaat er een egale, fijnbehalmde grasmat zonder verzurend grasafval.
Elke grond heeft de neiging tot verzuring onder invloed van onder andere plantenafval en regen.

Aangezien gras het beste gedijt in een kalkrijke grond en mos juist van zure grond houdt, is het van het grootste belang dat uw gazon voldoende kalk krijgt toegediend. Juist dít is het allerbelangrijkste bij het voorkomen van mosvorming in uw gazon.

Dat elke plant, dus ook gras, zich het beste ontwikkelt en er het mooiste uitziet bij een uitgebalanceerde bemesting spreekt voor zich. Ook hiervoor maak ik uitsluitend gebruk van de hoogste kwaliteit meststoffen.

Als laatste is het doorzaaien van belang. Door het verticuteren ontstaan een soort voortjes in het gazon. Om te voorkomen dat daar het onkruid sneller ontkiemt dan het gras nieuwe uitlopers kan maken, is het belangrijk om het gehele gazon met speciaal graszaad lichtjes in te zaaien. Dit wordt "doorzaaien" genoemd.


Nog een laatste, belangrijke tip bij warm en droog weer:

!!! Het is beter om 1 keer per week een half uur te sproeien, dan elke dag een beetje !!!


 

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu